Selko-e
Arkipäivän tietoturvaa

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
9. Roskaposti

Roskaposti eli spammi on sähköpostilaatikkoosi pyytämättä tulevaa mainospostia ja useimmiten englanninkielistä. Suurin osa roskapostista tulee Yhdysvalloista jossa roskaposti mainontaa ei ole haluttu rajoittaa. Roskaposti mainonnan suosion syy on tehokkuus ja halpuus. Nykyään roskapostia tulee myös suomalaisilta mainostajilta. Roskaposti voi olla tavallista mainontaa, mutta usein sen avulla yritetään myös huijata hyväuskoisia käyttäjiä. Mainospostin mukana kulkee usein vakoilu- ja virusohjelmia.

Ehkäise roskaposti ennakolta
Roskaposti kannattaa ehkäistä mieluummin jo ennakolta. Mainospostissa käytettäviä osoitteita kerätään kotisivuilta, keskustelupalstoilta ja yleisesti kaikin keinoin. Muutamalla yksinkertaisella keinolla vähennät roskapostitulvaa. Muista kuitenkin että roskaposti vähenee hiljalleen ja keinot purevat vasta ajan kanssa.

1. Katso minne kirjoitat sähköpostiosoitteesi. Vältä kirjoittamasta osoitettasi oikeassa muodossa julkisille verkkosivuille. Tarkista osoitteesi myös muiden sivuilta.
2. Vältä osallistumista epämääräisiin tai mitättömiin arvontoihin.
3. Älä koskaan vastaa roskapostiviesteihin, sillä silloin saat entistä enemmän mainoksia ja osoitteesi päätyy toimivien osoitteiden listalle.
4. Älä pyydä roskapostin lähettäjää poistamaan sähköpostiosoitettasi postituslistalta.
5. Roskapostin välttämiseksi kannattaa ottaa omasta sähköpostiohjelmasta kuvien automaattinen näyttäminen pois päältä. Kun ohjelma hakee kuvat mainostajan palvelimelta, käynnistä jää tieto mainostajalle ja roskaposti lisääntyy entisestään.
6. Tee sähköpostiosoitteita käyttötarpeen mukaan. Jos joudut rekisteröitymään johonkin palveluun josta epäilet tulevan roska- tai mainospostia, tee tätä varten oma sähköpostiosoite, jota käytät vain tähän tarkoitukseen. Tällaisen osoitteen voit tehdä esimerkiksi johonkin ilmaiseen palveluun.


Suodatus
Roskaposti-viestit voidaan suodattaa erilleen tärkeistä viesteistä, joko erillisillä ohjelmilla, tai itse sähköpostiohjelmassa olevalla suodatin-toiminnolla. Suodatus voi tapahtua sähköpostipalvelimella tai omalla koneella. Sähköpostissa oleva suodatin täytyy myös opettaa suodattamaan roskat tärkeistä viesteistä. Kun kerran merkitset viestin roskaksi, silloin ohjelma tunnistaa paremmin samantapaiset viestit seuraavan kerran ja laittaa ne roskaposti-kansioon. Roskaposti-kansio kannattaa aina silloin tällöin tarkistaa, jottei mukaan olisi vahingossa joutunut tärkeitä viestejä.


Tarkistettu 9.10.2014