Selko-e
Arkipäivän tietoturvaa

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
7. Virustorjunta

Tietokonevirukset ovat haittaohjelmia jotka haittaavat tai estävät tietokoneen käyttöä toivotulla tavalla. Virukset voivat myös lähettää käyttäjän tietoja Internetiin sekä tuhota tiedostoja. Useimmiten viruksia saadaan nykyään verkkosivuilta tai sähköpostin välityksellä.

Virustorjuntaohjelma
Virustorjuntaohjelma on sovellus joka suojaa konetta haittaohjelmilta. Virustorjuntaohjelma toimii koneessa taustalla, ja puuttuu asiaan mikäli jokin ohjelma yrittää suorittaa ei toivottuja toimintoja. Virustorjuntaohjelma tunnistaa virukset viruskuvaustietokantojen avulla, jotka ovat kuin etsintäkuulutuslistoja tai sormenjälkiä. Mikäli viruskuvaustietokantoja ei päivitetä, ohjelman suojausteho vähenee nopeasti. Mikäli asetukset eivät ole kohdallaan, eivätkä toiminnot kuten päivitykset toimi, ohjelma ei pysty suojelemaan konetta. Tietokone voi saada virustartunnan mm. sähköpostista, Internet-sivuilta tai tiedostonjaon kautta.

Virustorjuntaohjelma netissä - Online scannerit
Mikäli laitteesi on jo saanut tietokoneviruksen, eikä toimivaa virustorjuntaohjelmaa ole, voi viruksen yrittää poistaa verkossa olevasta palvelusta käsin. Nämä palvelut ovat vain hätävara, eikä niillä voi korvata jatkuvasti päällä olevaa virustorjuntaohjelmaa. Kaikilla suurimmilla virustorjuntaohjelmistojen valmistajilla on omat verkossa olevat palvelunsa. Suurimmalla osalla ne ovat maksuttomia. Esimerkiksi F-securella on suomenkielinen verkossa oleva virustorjuntaohjelma.
- www.f-secure.com/fi_FI/web/home_fi/online-scanner

Virustyyppejä (haittaohjelmatyyppejä)
Tietokoneviruksia luokitellaan toimintatapojensa mukaan. Tietokonevirukset toimivat monin eri tavoin ja yksittäiset virukset voivat sisältää monia ominaisuuksia tai toimintatapoja joiden avulla ne saastuttavat tietokoneita. Jonkin tietyn käsitteen käytöllä yksittäisten virusten yhteydessä halutaan korostaa jotakin tiettyä ominaisuutta. Uudemmat virustyypit pystyvät myös muuttamaan itseään välttääkseen virustorjuntaohjelman.

Troijan hevonen -ohjelma sisältää käyttäjälle haitallisia ominaisuuksia, joista käyttäjä ei ole tietoinen. esim. etähallintaominaisuuksia. Troijan hevoset leviävät usein muiden virusten mukana tai ovat osa viruksen toiminnallisuutta.
Madot - liikkuvat itsenäisesti etsien saastutettavaksi kelpaavaa tietojärjestelmää.
Tiedostovirukset - tarttuvat ohjelmiin ja suorittavat jonkin toiminnon koneella.
Levykevirukset - Koneen käynnistäminen eli buuttaaminen viruksen sisältämältä levykkeeltä tai muistitikulta aikaansaa virustartunnan.
Makrovirukset - on ohjelmoitu jonkin ohjelman, kuten esimerkiksi Wordin käyttämällä makrokielellä.

Virustorjuntaohjelmia (ilmaisia kotikäytössä):

Avira AntiVir Personal
- www.free-av.com/en/download/index.html

Avast! Free Antivirus
- www.avast.com/eng/download-avast-home.html (suomeksi)

AVG Free Edition
- free.avg.com/ww-en/download-avg-anti-virus-free

Virustorjuntaohjelma (esimerkki maksullisesta)
(laajempia, sisältävät palomuurin ja vakoiluohjelmien poiston):
F-secure - www.f-secure.fi


Osoitteet tarkistettu 9.10.2014