Selko-e
Arkipäivän tietoturvaa

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
10. Mainos ja vakoiluohjelmat

Vakoiluohjelmat ovat pieniä ohjelmia, jotka asentuvat koneelle joiltakin Internet-sivuilta. Vakoiluohjelmia voi tulla myös eri ohjelmien kokoeiluversioiden kylkiäisinä. Vakoiluohjelmat eivät tee tuhoja, mutta keräävät tietoja esimerkiksi mainontaa varten. Vakoiluohjelmat voivat kerätä myös salasanoja ja käyttäjätunnuksia tallentamalla esim. näppäimistösi painallukset. Vakoiluohjelmat tulevat usein myös jonkin näennäisesti hyödyllisen ohjelman mukana. Älä kuitenkaan hyväksy (klikkaa) mitään Internet-sivuilta esiin aukeavia sivuja, jotka pyytävät asentamaan ohjelmia tai päivityksiä. Toimiessaan koneellasi nämä vakoojat voivat häiritä muiden ohjelmien toimintaa ja hidastaa huomattavasti koneen toimintaa.

Mainos ja vakoiluohjelmien poisto
Virustorjuntaohjelmat eivät havaitse vakoiluohjelmia. Vakoilu- eli Spyware-ohjelmat voit poistaa ilmaiseksi saatavilla olevilla ohjelmilla kuten AdAware. Joskus vakoiluohjelmat toimivat yhteistyössä virusten levittäjien kanssa. Vakoiluohjelman poisto saattaa lopettaa joidenkin ohjelmien toiminnan, mikäli näillä on mainostussopimus.

Pop-uppien esto
Sivuilta esiin aukeavien ponnahdusikkunat eli pop-upit häiritsevät usein käyttäjää. Selaimissa on mahdollisuus estää näitä mainosikkunoita avautumasta.

Selaimen kaappaus = Selaimen kaappauksella tarkoitetaan tilannetta jossa Internet -selaimen käynnistyssivu muutetaan ohjautumaan johonkin muualle kuin käyttäjä haluaisi sen avautuvan. Ongelmia syntyy mikäli sivusto, jolle selain ohjataan, haluaa asentaa koneelle virus/vakoilu -ohjelmia.
Pahimmillaan selaimen kaappaus saattaa laajentua koko koneeseen, jolloin haittaohjelma lukitsee kaikki koneen tiedostot ja näyttää sinulle englanninkielisen 'kiristysviestin' jossa sinua kehotetaan maksamaan jokin summa kiristysohjelman valmistajan tilille.

Vakoiluohjelmien poisto-ohjelmia (ilmaisia kotikäytössä):
Mikäli koneesi toimii jotenkin oudosti tai erityisen hitaasti, kannattaa vakoilijoiden poisto-ohjelma asentaa ja käyttää. Häiritsevät vakoiluohjelmat ja mainokset eivät välttämättä poistu yhdellä ohjelmalla, vaan parhaan tuloksen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää useita ohjelmia.

Alapuolella on joitakin vakoiluohjelmien poistoon erikoistuneita ohjelmia. Jos sinulla on maksullinen tietoturva -ohjelma tai -palvelu, siihen kuuluu myös vakoiluohjelmien poistoon liittyvä toiminto. Vaikka käyttäisitkin useita vakoiluohjelmien poistoon liittyviä ohjelmia, älä pidä niitä kuitenkaan yhtä aikaa päällä, sillä ne saattavat häiritä toisiaan.

Ad-Aware
- www.lavasoft.com/products/ad_aware.php

AVG Anti-Spyware&Anti-Virus
- free.avg.com/ww-en/homepage

HijackThis
- sourceforge.net/projects/hjt


Tarkistettu 11.11.2014