Selko-e
Tietokoneen hankinta

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
8. Internet yhteyden hankinta
-Toimivaan Internet-yhteyteen tarvitaan modeemi, yhteyssopimus ja asennus.

Tällä hetkellä Internet yhteys on hyvin tärkeä osa tietokoneen käyttöä. Internetin kautta voidaan pitää yhteyksiä ihmisiin, joita muuten olisi vaikea tavoittaa, joko etäisyyksien tai muiden esteiden takia. Tietokone on viestinnän väline.

Internet-yhteyssopimus
Jos haluat käyttää Internetiä kotoa käsin, sinun täytyy tehdä palvelusopimus Jonkin Palveluntarjoajan kanssa. Palveluntarjoaja avaa ja ylläpitää Internet-yhteyksiä. Internetiä voi käyttää tavallisella puhelinmodeemilla ilman palvelusopimusta, mikäli kotona on jo tavallinen lankapuhelin. Internetin käyttö maksaa silloin tavallisen puhelinmaksun mukaan, mitä kauemmin käytät, sen enemmän maksat. Erillinen palvelusopimus täytyy tehdä, mikäli kotona ei ole lankapuhelinliittymää. Internet-liittymäsopimus kannattaa tehdä myös, mikäli verkkoa käytetään paljon, tai Internet-yhteyden pääasiallinen käyttäjä voi kokemattomuuttaan esimerkiksi jättää verkkoyhteyden päälle, jolloin minuuttivelotus raksuttaa.

Modeemityypit ja asennus
Tavallisen puhelinmodeemin lisäksi ADSL-päätelaite, HPNA-kortti, Wlan-reititin ja mm. kaapelimodeemi ovat laitteita jolla kone liitetään avattuun Internet-yhteyteen. Nimet kertovat tekniikoista, joilla yhteys on toteutettu ja eivätkä usein ole tärkeitä peruskäyttäjille. Nimiä käytetään usein sekaisin tai joustavasti, mutta tärkeintä on että käyttäjä saa Internet-yhteytensä kanssa toimivan laitteen asennettuna kotiinsa. Tiedot sopivista ja tarvittavista laitteista saa palveluntarjoajalta. Ajoittain modeemin saa liittymäpaketin kylkiäisenä. Mikäli se, kenelle Internet yhteyttä ollaan hankkimassa, ei hallitse koneen liittämistä verkkoon varmasti, eikä kaveritukea ole saatavilla, kannattaa tilata asennuspalvelu liikkeestä, josta yhteys hankittiin.

Yhteysnopeus
Ei usein ole merkittävä peruskäytössä. Kannattaa ottaa ensiksi hitain ja halvin yhteys jos ei tiedä mitä tarvitsee. Myöhemmin nopeutta voi aina tarvittaessa nostaa. Peruskäytössä hitain tarjolla oleva laajakaista-vaihtoehto on usein taloudellisesti järkevin vaihtoehto.

Kone verkossa, tietoturva

Kun yhteys on saatu auki, on jälkihoidon aika. Internetissä jatkuvasti kytkettynä oleva kone täytyy suojata, jotta sen sisältämät tiedot säilyisivät tallessa ja kone toimintakuntoisena.