Selko-e
Tietokoneen hankinta

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
3. Tietokonelaitteisto

Tietokoneen hankinnassa pätee myös sääntö, että varastoon ei kannata ostaa. Ylimääräisiä ominaisuuksia ei kannata ostaa varastoon, mikäli niitä ei oikeasti tarvita.

Peruskäyttöön eli kirjoittamiseen, piirtämiseen ja pelaamiseen tarvitaan keskusyksikkö, näyttö, hiiri ja näppäimistö. Kaikki uudet koneet pystyvät pyörittämään tavallisimpia toimistosovellutuksia, kuten myös erityisryhmille suunnattuja ohjelmistoja. Uutta konetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea näytön ja näytönohjaimen laatuun.

Musiikin kuunteluun tarvitaan lisäksi äänikortti ja kaiuttimet. Uusissa koneissa äänipiiri on nykyään vakiovaruste.

Elokuvien katseluun tarvitaan DVD-asema, vähintään 500 MHZ (Megahertzin)prosessori ja 256 Mt (Megatavua) muistia. Uusissa ja uudehkoissa koneissa nämäkin ovat jo vakiona.

Levyjen polttamiseen tarvitaan polttava CD- tai DVD-asema.

Kiinteän Internetyhteyden käyttämiseen tarvitaan lisäksi modeemi. (ADSL-, HomePNA-, WLAN- tai tavallinen puhelinmodeemi). Koneen tulee olla myös riittävän tehokas, jotta kiinteän Internet-yhteyden edellyttämät virustorjunta- ja palomuuri-ohjelmat pystyvät toimimaan yhtäaikaisesti taustalla, kun konetta käytetään.

Hiljaisuus
Laitteistopuolella tärkeitä asioita on myös koneen hiljaisuus. Liian kovaa suriseva kone häiritsee sekä käyttäjäänsä että ympäristöään. Hiljaisuuteen liittyvät ratkaisut ovat helppoja ja halpoja toteuttaa, mikäli ne vain otetaan etukäteen huomioon silloin kun konetta hankitaan. Kolmen vuoden takuu nykykoneille on ehdoton edellytys.

Kannettava vai ei?
Mikäli ollaan saamassa lahjoituskonetta, vaihtoehtoa ei ole. Kone joko otetaan tai. Mutta jos ollaan ostamassa uutta konetta, kannettavan tietokoneen vaihtoehtoa kannattaa ainakin harkita. Käytettyjen kannettavien ostaminen on useimmiten riski, varsinkin jos ei tarkkaan tiedetä, mitä ollaan ostamassa ja tunneta kohteena olevan laitteen historiaa. Kannettava tietokone hankitaan usein matkakäyttöön, jolloin se joutuu alttiiksi tärähdyksille, kolhuille ja putoamisille. Näistä seuraavat viat eivät välttämättä näy heti päällepäin.

Kannettavan edut
- pienikokoinen, helppo löytää pöytätilaa
- vähemmän johtoja
- kuluttaa useimmiten vähemmän sähköä

Kannettavan haitat
- epästandardit näppäimistöt, näppäimet pieniä ja vaikeita käyttää
- näyttö pieni ja nopeammin kuluva
- jos kannettava vikaantuu takuu-ajan jälkeen, korjaus on useimmiten mahdotonta tai kannattamatonta
- huollon ongelmat, osia ei voi vaihtaa tai päivittää paremmin sopiviksi
- näytön kapea katselukulma pakottaa työskentelemään väärässä tai yhdessä ainoassa asennossa. Terveysriski (niska, hartiat)

Tulostin
Tarvitaanko tulostinta oikeasti? Onko tarvetta saada tekstejä tai kuvia paperille? Jos varmasti on tarvetta, niin tulostimen hankintaa kannattaa miettiä. Muutoin tulostimen hankintaa voi lykätä tulevaisuuteen.

Mikäli mahdollista, tulostintyypeistä kannattaa valita lasertulostin. Mustesuihkutulostin on hankintahinnaltaan halvempi, mutta ylläpitokustannuksiltaan huomattavasti kalliimpi. Mustesuihku patruunat ovat kalliita (voivat olla kalliimpia kuin itse tulostin), ja niitä kuluu nopeasti, mikäli tulostinta käytetään paljon. Mikäli tulostinta käytetään harvoin, mustepatruunat kuivuvat umpeen, ja edessä on taas uuden mustepatruunan osto. Lasertulostimissa ei ole tätä kuivumisongelmaa, vaan sama väriainekasetti toimii vuosia.