Selko-e
Tietokoneen hankinta

Yhteystiedot

Toiminta

Kurssit ja koulutus

Oppaat ja
ohjeet


Linkit

Keskustelu

Selko-e-projekti
Pinninkatu 51
33100 TAMPERE

selko-e@selko-e.fi
2. Tietokoneen hankinta tavat

Tietokone voidaan joko ostaa tai saada lahjoituksena. Hankittua konetta voidaan parannella tai täydentää myöhemmin. Tätä koneen alkuperäisten ominaisuuksien lisäämistä kutsutaan päivittämiseksi.

Tietokone lahjoituksena
Suomessa tietokoneita vaihdetaan uudempiin hyvin useasti. Vanhat käytöstä poistettavat koneet voivat olla käyttökelpoisia. Käytettyjä tietokoneita saatetaan antaa pois esimerkiksi lahjoituksina. Koneita voivat antaa niin yksityiset ihmiset kuin yrityksetkin. Lahjoituskoneet eivät välttämättä ole käyttökelpoisia sellaisenaan. Niistä voi esimerkiksi puuttua osia; näyttö tai kiintolevy. Tai sitten niissä ei ole ohjelmia, tai ohjelmat täytyy asentaa uudelleen. Kustannuksia syntyy siis myös helposti lahjoituksina saaduista koneista. Lahjoituksenakaan ei kannata ottaa vastaan konetta, jonka käyttökuntoon saaminen ylittää saajan mahdollisuudet.

Tietokone ostamalla -
Käyttäjän tarpeet ja käytettävissä olevat rahat määrittelevät sen, minkälainen tietokone hankitaan
Raha ratkaisee, myös tietokoneen hankinnassa. Jos käytettävissä on vähän (50-300 euroa) rahaa täytyy useimmiten tyytyä käytettyyn tietokoneeseen. Toimivan ja perusasioihin kuten Internetin käyttöön ja kirjoittamiseen kelpaavan tietokoneen saa jo 100:lla eurolla. Ennen hankintapäätöstä, kannattaa vertailla hintoja vaikka Huutonetissä www.huuto.net Täytyy muistaa kuitenkin se, mitä vähemmän on osaamista tietokone-asioissa, sen enemmän tarvitaan muiden apua hankinnoissa ja asennuksessa. Jos lähipiirissä ei ole ketään osaavaa ihmistä, apu maksaa. Osa rahoista kannatta varata mahdollisesti ostettavaan apuun, jotta hankittu kone saadaan käyttökuntoon.

400-500 eurolla saa jo uuden perustason koneen käyttöjärjestelmineen. Käytettyihin ei useinkaan saa muuta kuin käyttöönottotakuun, mutta uuteen koneeseen saa jo vuoden takuun.

Rahaa täytyy varata
-hankintaan - lahjoituskonekaan ei usein ole täydellinen
-takuu - lisärahalla saa usein 3:n vuoden takuun
-tuki - myös ohjelmat ja laitteet täytyy asentaa
-huolto - käyttäjä voi sotkea koneen tai koneelle voi tapahtua jotain, mitä takuu ei korvaa

Rahoitus muualta
Rahoitusta koneen hankintaan voi saada oman kukkaron ja vanhempien lisäksi myös muualta, varsinkin opiskelu ja kuntoutuskäyttöön hankittaviin koneisiin ja ohjelmistoihin. Avustukset eivät useinkaan kata kaikkia tietokoneen hankinnasta ja käytöstä syntyviä kuluja, joten omaa rahaakin tarvitaan.

Rahoitusta kuntoutus- ja opiskelukäyttöön hankittavaan koneeseen voi kysellä kunnasta tai esimerkiksi Tukilinja-yhdistyksestä www.tukilinja.net.